Moderne fantasy

Moderne fantasy, kjent som contemporary eller modern fantasy på engelsk, er fantasyhistorier som utspiller seg i vår moderne verden. Handlingene i disse bøkene er ofte konstruert opp om at det lever magiske skapninger blant oss som vi ikke vet om, eller som befinner seg i en parallell virkelighet. Sjangeren kan deles inn i videre undersjangre, og vi vil se nærmere på de to undersjangrene Urban fantasy og Paranormal romance.

Nøkkelforfattere

J.K. Rowling

Foto: Debra Hurford Brown

Foto: Debra Hurford Brown

Harry Potter er definitivt high fantasy, men faller også innenfor moderne fantasy. Handlingen er satt til 90-tallets Storbritania, men at det finnes magi er skjult for vanlige mennesker. Hver av bøkene skildrer et år i Harrys liv på Galtvort Høyere Skole for Hekseri og Trolldom, hvor Harry lærer magi. Gjennom Harry Potter-bøkene møter vi fargerike og levende miljø- og personskildringer, og vi berører viktige temaer som identitet, vennskap, valg og tapperhet. For hvert bind blir tonen litt mørkere, og bøkene litt lenger.

Mike Mignola 

5of7 [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Foto:5of7 [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

En annen moderne fantasyserie er Hellboy. Dette er en tegneserie som også er filmatisert. Hellboy er skapt av Mike Mignola som både tegner og skriver serien. Hellboy er en demon som ble påkalt av nazi-okkulistene i 1944. Han ble adoptert av de allierte og bekjemper nå ondskap som kommer inn i vår verden fra den andre siden. Han jobber for United States Bureau for Paranormal Research and Defense (BPRD), men er mest kjent for å kjøre sitt eget løp.

Urban fantasy

Urban fantasy utspiller seg i likhet med moderne fantasy i vår verden, men i urban fantasy så foregår handlingen i byer eller tettbefolkede områder – med andre ord i en urban setting. Urban fantasy har ofte en litt sexy undertone, noe som gjerne gir seg til kjenne på bokomslagene. 

Charlaine Harris 

Foto: OmahaStar via Wikimedia Commons

Foto: OmahaStar via Wikimedia Commons

The Southern Vampire Mysteries også kjent som The Sookie Stackhouse Novels, er en serie av Charlaine Harris. Den ble utgitt første gang i 2001 og er bakgrunnen for HBOs tv-serie True Blod. Her møter vi Sookie som jobber som servitrise i den fiktive byen Bon Temps i Lousinana. Sookie har telepatiske evner og hører derfor andres tanker. Dette gjør det vanskelig for en singel, ung kvinne på datefronten. Men en dag sitter Bill i baren, han er kjekk og hun kan ikke høre en eneste tanke. Bill skal vise seg å være en av de mange vampyrene som har gitt seg til kjenne den siste tiden, og som ønsker å leve sidestilt med menneskene. 

Jim Butcher

Foto: Kelly via Wikimedia Commons

Foto: Kelly via Wikimedia Commons

Jim Butcher er mannen bak The Dresden Files (200-2012), som handler om Harry Dresden – den eneste trollmannen som står oppført i Chicagos telefonbok. Slik har det seg at når det oppstår forbrytelser som virker å ha noe overnaturlig ved seg, så blir Harry tilkalt. The Dresden Files finnes også som tv-serie, men bøkene har dessverre ikke blitt oversatt til norsk.

Paranormal romance

Paranormal romance er en blandingssjanger som ligger tett opp til urban fantasy og romantisk litteratur. Den skiller seg fra urban fantasy gjennom at hovedfokuset ligger på kjærlighetsforholdet, og fra romantisk litteratur gjennom at den inneholder fantastiske elementer.

Stephanie Meyer

Foto: Gage Skidmore via Wikimedia Commons

Foto: Gage Skidmore via Wikimedia Commons

Twilight-sagaen er den den største internasjonale ungdomsboksuksessen siden Harry Potter. Dette er kjærlighetshistorien til Bella Swan og Edward Cullen. De er vanvittig forelsket i hverandre, men Edward har problemer med å kontrollere blodtørsten som omgir ham når han ser henne, for Edward er en vampyr. Når som helst kan den intense lidenskapen bikke over i at han tar livet av henne, og han fortviler over faren som han utsetter henne for. Men Bella vil heller dø enn å være borte fra Edward, så hun risikerer livet sitt for å få være nær han.

Diana Gabaldon 

Foto: Andreas Pavelic via Wikimedia Commons

Foto: Andreas Pavelic via Wikimedia Commons

Outlander er en serie som handler om sykepleieren Claire Randall, som under bryllupsreisen i 1945 faller gjennom tiden og tilbake til Skottland i 1743. Der må hun gifte seg med den vanvittig kjekke Jamie Fraser, som hun innleder et lidenskapelig forhold til. Claire blir nå trukket mellom to menn i hver sin tid. Outlander har blitt HBO-serie.