Episk fantasy

Episk fantasy er fantasy i sin mest klassiske form, og her finner man de elementene som flest forbinder med fantasyfortellinger. Det er mulig å dele den episke fantasysjangeren i videre undergrupper, og vi har valgt å gjøre dette for å få best mulig innsikt i hva de forskjellige leserne legger i begrepet fantasy. 

Klassisk fantasy (High fantasy)

Klassisk fantasy skriver seg inn i tradisjonen etter Tolkien, og gir oss oppdiktede verdener, befolket av trollmenn, alver, snakkende dyr, ulike monstre og andre overnaturlige skapninger. Mange av disse fantasyfortellingene foregår i et miljø som kan minne mye om middelalderen. Det blandes ofte inn mytologiske elementer eller middelalderlegender inn i historien.

Tematikken er ofte kampen mellom det gode og det onde. Hovedpersonen er som regel en ung helt som er skjebnebestemt for sin oppgave, og verdens fremtid hviler på hans eller hennes skuldre.

Nøkkelforfattere:

J.R.R. Tolkien 

Foto: John Wyatt

Foto: John Wyatt

J.R.R Tolkien har forfattet de svært populære bøkene Hobbiten (1937) og Ringenes herre (1954-55), som har blitt skole for en rekke fantasyforfattere. Ringenes herre handler om hobbiten Frodo, som påtar seg å ødelegge herskerringen til den onde Sauron ved å kaste den i ilden i Dommedagsfjellet, slik at Sauron ikke skal få herredømme over hele verden. Reisen skal bli lang og farefull, og Tolkien skildrer den oppdiktede verdenen med stor detaljrikhet. Gjennom bøkene reiser Tolkien viktige spørsmål om makt og moral.  

 

C.S. Lewis

Foto: Gyldendal forlag

Foto: Gyldendal forlag

C.S Lewis var en nær venn av Tolkien, men også en viktig og innflytelsesrik fantasykollega. Han er mest kjent for bøkene om Krønikene om Narnia (1948-1956), som består av syv bøker. Bøkene inneholder mange hentydninger til kristne ideer, og kan ved siden av å leses som spennende fantasyfortellinger tolkes som allegorier. Bøkene skildrer opplevelsene til en gruppe barn som på magisk vis havner i landet Narnia. Her møter de snakkende dyr, hekser og merkelige vesener som kentaurer, fauner og kjemper. Lewis var selv kristen og skrev bøkene delvis for å gjøre barn kjent med kristne ideer.

 

Low fantasy

Hvor high fantasy har et «høyt» innhold av overnaturlige elementer, har low fantasy lite magi og få fantastiske elementer i seg. Undersjangeren har ikke et etablert norsk navn.

I sjangeren forekommer det overnaturlige ting innenfor rammene av en realistisk verden. Det være seg vår egen verden, eller i en oppdiktet, men like fullt realistisk verden. De overnaturlige elementene står ikke i sentrum for historien.

Nøkkelforfattere

Stephen King 

Foto: Shane Leonard

Foto: Shane Leonard

Stephen King beveger seg elegant mellom de fleste sjangrene innenfor spekulativ fiksjon, og med boka Den grønne mil (1996) gir han oss et godt eksempel på hva low fantasy er for noe. Boka tar oss med til Cold Mountain-fengselet i sørstatene, USA, hvor vi følger historien til fangevokteren Paul Edgecomb. En dag ankommer det en nye fange, John Coffey. Paul skjønner etterhvert at Coffeys personlighet ikke står i stil med de brutale handlingene han er dømt for, og vi blir vitne til at mirakler kan skje på de merkeligste steder.

Astrid Lindgren

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Astrid Lindgren er et godt eksempel på low fantasy. Bøkene om Pippi Langstrømpe finner sted i vår verden, men kan det virkelig finnes en så sterk jente? Verdens sterkeste, for å være nøyaktig.

 

Heroisk fantasy

Heroisk fantasy blir på engelsk kalt både heroic fantasy og sword and sorcery (S&S). Sjangeren er preget av helter med skarpe sverd, som møter store farer og må gjennom voldsomme slag og kamper. Ofte finner vi innslag av romanse i disse fortellingene, og det er gjerne elementer av noe overnaturlig i handlingen. Heroisk fantasy skiller seg fra high fantasy ved at det fokuseres på heltens kamp, men verdens skjebne avhenger ikke av hvorvidt helten vår overlever eller ikke. 

Nøkkelforfattere

Robert E. Howard

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Den mest toneangivende karakteren innenfor denne sjangeren må være Conan the Barbarian, skrevet av Robert E. Howard. Her følger vi Conan, født på slagmarken og vokst opp til å bli like smart som sterk – med andre ord den fødte kriger! Handlingen skjer i en prehistorisk verden kalt Hyborian Age, hvor vi følger Conan gjennom farlige eventyr. Conan the Barbarien kom til via pulpmagasiner på 1930 tallet. Senere har historiene blitt til bøker, filmer, rollespill og tegneserier.