Mørk fantasy

Mørk fantasy, eller dark fantasy er fantasybøker som bruker elementer fra skrekk og horror. Definisjonen blir ofte brukt om fantasybøker som har en mørk og dyster atmosfære, og bøkene inneholder ofte voldelige scener. Historier med anti-heroiske eller moralsk tvetydige hovedpersoner slik som hos Hoffmann er også typiske for denne sjangeren.

Paul Hoffmann

ph

Foto: Angus Muir

I Paul Hoffmans bok The Left Hand of God (2010), befinner vi oss i The Sanctuary of the Redeemers, som er mørkt sted. Thomas Cale er ca 14 år, men det vet han ikke, han husker ikke sitt egentlige navn heller. Han ble kidnappet som liten gutt og er nå under trening til å bli soldat. Cale er brutal og tilsynelatende immun ovenfor grusomhetene han utsettes for. En dag kommer han over en hemmelighet som han aldri skulle ha oppdaget. Handlingen er satt til en apokalytisk verden som en gang var vår. 

Stephen King 

Foto: Shane Leonard

Foto: Shane Leonard

Det mørke tårn (1991-2012) er en serie over åtte bøker som forteller historien til revolvermannen Roland Deschain, og hans kamp om å nå det mørke tårnet før det er for sent. I Rolands her og nå har verden allerede begynt å gå videre, tid og retning er ute av kontroll og det er opp til Roland å stanse denne prosessen før det blir for sent. Bøkene er en blanding av science fiction, fantasy, horror og god gammeldags western.