Mytologisk fantasy

Mytologisk fantasy er historier som foregår i vår verden, og innenfor vår moderne tid eller en historisk tidsepoke. Historiene bygger handlingen på eksisterende legender, mytologier eller folkeeventyr. Sjangeren kan til tider overlappe med urban fantasy, men handlingen i mytologisk fantasy trenger ikke å foregå i urbane strøk.

 

Neil Gaiman 

By pinguino k from North Hollywood, USA (Neil Gaiman) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

By pinguino k from North Hollywood, USA (Neil Gaiman) Wikimedia Commons

I Neil Gaimans bok Amerikanske guder (2001) blir vi med Shadow på roadtrip. Han slipper ut av fengsel to dager etter at kona ble drept i en bilulykke, og plukkes opp av den mystiske Mr. Onsdag. Sammen legger de ut på en reise gjennom Amerika hvor Shadow samler med seg myter og historier som amerikanerne hadde med til landet. De gamle gudeskikkelsene finnes ikke bare i folks bevissthet, men er også fysiske skikkelser som går rundt på jorden. Men de er døende, for en gud eksisterer bare så lenge noen tror, og nå er nye guder i ferd med å ta over.

 

Tonje Tornes

Tornes-Tonje_Lars-Myhren-Holand

Foto: Lars Myhren Holand

 

I Tonje Tones bok Hulder (2013) finnes det skapninger som vi bare har hørt om fra sagn og eventyr. En av dem er en lettkledd hulderjente med hale, som sniker rundt på gården hvor Eirik nettopp har flyttet inn med faren. Moren ligger innlagt på psykiatrisk sykehus etter å ha drept noe som både hun og Eirik så at var en hulder – en hulder som ville lokke Eirik til seg.