Politiroman

Dette er en av de mest populære retningene innen kriminallitteraturen idag. Fellestrekket for denne sjangeren, er at det er «offentlige tjenestemenn», oftest innenfor politietaten som står for etterforskningen. For mange ligger nok mye av sjangerens appell i at man får følge en politietat fra innsiden. I den hardkokte krimmen er det ofte en privatdetektiv som kjemper mot onde samfunnskrefter. I politiromanen er privatdetektiven erstattet med en politietterforsker, men ikke rent sjeldent er denne etterforskeren en «outsider», som stoler mer på egen intuisjon og magefølelse enn på de etablerte etterforskningsrutinene. Slik rommer romanene også ofte en kritikk til det eksisterende systemet.

En annen ting som for mange appellerer ved denne sjangeren er at vi ofte følger etterforskerne både på fritiden og på jobb – og ikke rent sjeldent sliter heltene våre på begge fronter.

Under følger en oversikt over noen viktige forfatterskap innen sjangeren, men da dette er den mest populære sjangeren her til lands kunne lista godt ha fortsatt i det lange med navn som: Jo Nesbø, Håkan Nesser, Henning Mankell, Camilla Läckberg, Anne Holt, Jørgen Gunnerud, Kjell Ola Dahl, Unni Lindell, Jørn Lier Horst, osv.

Nøkkelforfattere

Ed McBain

fot: http://www.edmcbain.com

foto: http://www.edmcbain.com

 

Ed McBain (pseudonym for Evan Hunter) skapte skole med sine romaner om arbeidet ved et politidistrikt (87th Precinct) i en større amerikansk by. Her kombineres realistiske skildringer av politiets hverdag, med spenningen og mørket som vi kjenner fra de hardkokte kriminalromanene. Den populære tv-serien The Wire skal ha hentet inspirasjon fra McBains politikrimserie. De fleste av titlene foreligger på norsk.

 

Sjöwall og Wahlöö 

Copyright Gyldendal forlag

Copyright Gyldendal forlag

 

Sjöwall-Wahlöö er det svenske forfatterteamet og ekteparet Maj Sjöwall ( f. 1935) og Per Wahlöö. De debuterte i 1965 med kriminalfortellingen Roseanna, den første av ti «romaner om brott» frem til Terroristerna (1975). Hovedvekten er lagt på miljø- og personskildring og en nærmest dokumentarisk redegjørelse for politiets arbeidsmetoder. Romanene, der politi-hovedpersonene går igjen fra bok til bok, inneholder både ironiske og krast samfunnskritiske innslag ut fra et sosialistisk grunnsyn. Bøkene har vakt stor oppmerksomhet også utenlands, og er oversatt til en rekke språk (1).

 

Ian Rankin

fot: http://www.ianrankin.net/

foto: http://www.ianrankin.net/

 

Ian Ranking er ett av de fremste navnene i nyere britisk kriminallitteratur. I 1987 kom Knots and Crosses, som var første boka om John Rebus. Rebus er en ganske konvensjonell variant av etterforskeren som kommer i klammeri med de fleste rundt seg, og som klarer seg best alene eller når han er i særlig utsatte posisjoner. Rankins kriminalromaner fra Edinburgh er realistiske politiromaner som på ypperlig vis utnytter lokale særegenheter når det gjelder å skape atmosfære og bakgrunn for de kriminalsakene Rebus etterforsker (2).

Karin Fossum

Foto: Cappelen Damm

Foto: Cappelen Damm

 

Karin Fossum, norsk forfatter. Fossum tilhører toppsjiktet av kriminalforfattere i Norge og har vunnet Rivertonprisen to ganger. Fossum debuterte som kriminalforfatter med Evas øye (1995), en bok som tematiserer hva som kan skje når et menneske tillater seg å overskride egne grenser. Her introduseres også den ryddige, tenkende politietterforskeren Konrad Sejer som har vært hovedperson i en rekke av hennes kriminalromaner (3).

 

 


Referanser

1.) Sjöwall Wahlöö. (2013, 1. mars). I Store norske leksikon. Hentet 17. april 2015 fra https://snl.no/Sj%C3%B6wall-Wahl%C3%B6%C3%B6.

2.) Den lille forfatterboka, krim.

3.) Karin Fossum. (2015, 18. mars). I Store norske leksikon. Hentet 17. april 2015 fra https://snl.no/Karin_Fossum.