Adventure

Den undergruppen som på engelsk kalles «Adventure», kan direkte oversatt bli til «eventyr» på norsk. Ordet henspiller på spenning, søken, utforskning, kanskje til og med de prøvelser en person gjennomgår for å løse en gåte, et mysterium eller finne en skatt.

Sjangeren var helt opp til forrige århundre fylt med riddere, mens det nå er mer alminnelige og verdslige helter og antihelter vi møter her. Tenk bare på arkeologen Bjørn Beltø, som vi møter hos Tom Egeland, eller Robert Langdon fra Dan Brown. Det å være albino eller ha en Mikke Mus klokke på armen er ikke de trekkene vi forbinder med de typisk hardbarka romanheltene fra den hardkokte krimmen.

Mye av appellen ligger nok akkurat her, at det er denne formen for heltetype som står ovenfor et mysterium uten de vanlige etterforskningevnene eller treningen som følger en privatdetektiv eller en offentlig tjenestemann. Istedet er helten utrustet med et godt hode og tung fagkunnskap som blir satt på prøve. Dette er romaner som holder høyt tempo, og hvor historien drives framover i jakten på en løsning.

Nøkkelforfattere 

Robert Louis Stevenson

Bildet er hentet fra SNL

Bildet er hentet fra Snl

 

Robert Louis Stevenson, britisk (skotsk) forfatter. Han begynte som reiseskildrer og essayist, men ble berømt for Treasure Island (1883; norsk overs. Skatten på Sjørøverøya, 1900), en velskrevet og spennende fortelling om sjørøvere og skattejakt som er blitt en klassiker i sin sjanger. Hans historiske romaner, ble straks populære og leses fremdeles: Kidnapped (1886), The Master of Ballantrae (1889), Catriona (1893) og Weir of Hermiston (1896), som, hvis den var blitt fullført, kanskje hadde vært hans mesterverk (1).

 

Alistair MacLean

sek-person-scid-10508

Bildet er hentet fra Cappelen Damm

 

Alistair MacLean, britisk forfatter; skrev en rekke populærromaner, til dels med innslag av dokumentarstil, som ble internasjonale suksesser. Mange av romanene er blitt filmatisert med betydelig kinosuksess. Nevnes kan H. M. S. Ulysses (1955), The Guns of Navarone (1957), Where Eagles Dare (1967) og Santorini (1987) (2).

 

Umberto Eco

2009 PROF UMBERTO ECO SENZA BARBA © LEONARDO CENDAMO GRAZIA NERI

Bildet er hentet fra Tiden forlag

 

Umberto Eco, italiensk forfatter og semiotiker, fra 1971 professor i semiotikk (tegnlære) ved universitetet i Bologna. Eco fikk sitt internasjonale gjennombrudd som skjønnlitterær forfatter med Rosens navn (1984), som henter sin handling fra et italiensk munkekloster i 1327. Romanen har en mengde allusjoner til europeisk kultur, historie og politikk. Ecos fortellerglede og evne til å knytte spennende historier sammen med kulturfilosofiske refleksjoner og politiske kommentarer gjør at romanene hans når et bredt publikum i mange land (3).

 

Dan Brown

brown

Copyright Bazar forlag

 

Dan Brown har skrevet en av sjangerens mestselgende bøker: Da Vinci-koden (2003). Her følger vi Robert Langdon, professor i religiøs symbologi fra Havard universitet. Han dukker for første gang opp i Engler og Demoner (2000) og er med oss også i Det tapte symbol (2009) og Inferno (2013).

 

Tom Egeland

Egeland-Tom

Copyright Aschehoug forlag

 

Tom Egeland slo igjennom med Sirkelens ende (2001), som er blitt kalt «den norske Da Vinci-koden». Her blir vi introdusert for antihelten Bjørn Beltø, som også er hovedpersonen i flere eventyrlige beretninger der utfordringene og farene ofte er knyttet til fortidige eller mytiske hendelser eller dokumenter.

 


Referanser

1.) Nessheim, Ragnhild. (2009, 15. februar). Robert Louis Stevenson. I Store norske leksikon. Hentet 17. april 2015 fra https://snl.no/Robert_Louis_Stevenson.

2.) Nessheim, Ragnhild. (2009, 14. februar). Alistair Mac Lean. I Store norske leksikon. Hentet 17. april 2015 fra https://snl.no/Alistair_MacLean.

3.) Falkeid, Unn & Aarsand, Kjartan. (2009, 14. februar). Umberto Eco. I Store norske leksikon. Hentet 17. april 2015 fra https://snl.no/Umberto_Eco.